Sport en bewegen

Buikspieroefeningen

Denk je bij buikspieroefeningen meteen pfff, daar heb ik geen zin in!

Dan raad ik je aan om toch even door te lezen, want het is helemaal geen grote moeite om een paar keer per week wat oefeningen te doen.

Het heeft namelijk een heel positief effect op de vorm en conditie van je lichaam en door de opbouw van spieren kun je behoorlijk wat kilootjes vet verbranden.

 

Voordelen van buikspieroefeningen

  • Het brengt je lichaam in model; vaak wordt er gezegd dat je door je buikspieren te trainen je buikvet kunt verbranden. Dat is helaas niet waar. Maar als je spieren meer getraind zijn en dus sterker, is je buik meer in model. Bovendien ga je automatisch rechterop lopen en wordt je soepeler, wat je figuur ook ten goede komt.
  • Vermindert rugpijn. Dat zal je misschien verassen, maar als je slappe buikspieren hebt, ga je veel opvangen met je rugspieren, waardoor je rug vaak oververmoeid is en pijn doet, of zelfs overbelast kan raken. Heb je dus rugpijn? Ga buikspieroefeningen doen!
  • Snel resultaat. Het leuke van buikspieroefeningen is dat je heel snel al resultaat merkt. Al na een paar dagen merk je dat de oefeningen je makkelijker afgaan en na een week kun je echt het verschil aan je buik zien!

 

Nadelen van buikspieroefeningen

  • Die zijn er eigenlijk niet, behalve dan dat je het misschien niet zo leuk vindt.

 

Hoe pak je het aan?

Er zijn diverse manieren om je buikspieren te trainen; sit-ups, met de kettlebel, pilates enzovoorts enzovoorts. Kijk eens een beetje rond op internet om uit te vinden welke methode je het meest aanspreekt. Je kunt daarbij ook eens op You Tube kijken; er zijn diverse gratis filmpjes die je laten zien hoe je op een goede en effectieve manier je buik kunt trainen.

Als je een methode hebt gekozen, kun je het beste voor jezelf een weekschemaatje maken waarin je met jezelf afspreekt wanneer je de oefeningen gaat doen. Als je begint met je buik te trainen, kun je het het beste rustig aanpakken. Begin met oefeningen voor beginners en gun je spieren na een dag waarop je getraind hebt, een dagje rust.

Een beginnersschema met buikspieroefeningen zou er zo uit kunnen zien:

Maandag, woensdag, vrijdag en zondag 2 keer 10 minuten beginnersoefeningen, bijvoorbeeld ’s-ochtends voor je gaat werken en ’s-avonds voor je gaat slapen. Je kunt ook 1 keer 20 minuten doen, maar neem dan wel 5 of 10 minuten pauze tussendoor. De tweede week doe je dan dindsag, donderdag en zaterdag ook 2 keer 10 minuten, maar iets zwaardere oefeningen, of dezelfde oefeningen, maar dan 2 keer 15 minuten.

Zo kun je steeds de buikspieroefeningen lat iets hoger leggen!