Koolhydraatarm

De gevaren van een koolhydraatarm dieet

Dagelijks heeft je lichaam energie nodig voor al je bezigheden. Een koolhydraatarm dieet zal dit niet ten goede komen. Wanneer je minder koolhydraten gaat eten, zal je lichaam over gaan op een andere manier van verbranden. Hoe doet hij dit? De meeste energie wordt dan gehaald uit eiwitten, maar vooral ook uit vetten. Je vetverbranding gaat dan dus op gang komen. Dat is dus een goed bericht!

Wanneer je nu volledig stopt met het eten van koolhydraten of er heel erg weinig van eet (koolhydraatarm), dan zal zowat alle energie gehaald moeten gaan worden uit je lichaamsvetten of uit de vetten die je nuttigt. Het lichaam zal dan volledig in ketose gaan, zoals men dat noemt. Er zullen zuren ontstaan, die een bijproduct zijn van ketose. Je gaat dus als het ware verzuren.

Als vergelijking van dit proces nemen we een marathonloper. Deze zal zeer makkelijk de eeste twintig tot dertig kilometer hartlopen. Dit hangt natuurlijk af van hoe goed hij getraind is. De spieren bevatten glycogeen / glucose. Hierop ‘loopt’ het lichaam. Wanneer nu deze brandstof op raakt zal het lichaam gaan overschakelen op vetverbranding. De verbranding van vet gaat vele malen langzamer dan de verbranding van glycogeen / glucose. Men noemt dit ook wel ‘De man met de hamer’ die langs komt. Men gaat ineens merken dat het niet meer zo makkelijk gaat. Want het lichaam verbrand geen suikers meer, maar vet. Hierdoor zal het lichaam gaan verzuren, doordat de afvalstoffen zure bijproducten bevatten.

Hoe wordt verzuring voorkomen of opgeven? Zodra het lichaam begint met het opbouwen van steeds meer zuren zullen deze geneutraliseerd moeten worden. Het lichaam doet dit zelf, maar het gevolg daarvan is dat het lichaam essentiële bouwstoffen (mineralen) zal onttrekken. Doordat deze bouwstoffen worden ontrokken, die het zuur neutraliseren, zul je deze zelf aan moeten gaan vullen met gezonde voeding.

Veel aanhangers van het koolhydraatarm dieet die fanatiek het atkins dieet volgen, nuttigen alleen maar voeding die juist zuurmakend is, zoals eieren, vlees en zuivel. Een groot gevolg hiervan is dat het lichaam dan in een gigantische crisis zal belanden. Het zal veel vet gaan verbranden, maar kan de ontstane zuren niet kwijt raken. Je lichaam zal dan gaan verzuren, wat weer gevaarlijk is voor je gezondheid. Het heeft een zeer slechte invloed op je hart- en vaten, je nieren, het is gewoonweg heel erg slecht voor het hele functioneren van je lichaam.

Je zult wel afvallen met een koolhydraten dieet, je zult dit ook aan de buitenkant zien, maar aan de binnenkant zul je steeds zieker worden.  Dat is toch niet iets wat voor jou de bedoeling kan zijn. En dit is slechts een van de risico’s van een koolhydraatarme dieet. De nadelen van het gebruik van een koolhydraatarm dieet is dat ze dus rijk zijn aan verzadigde vetten. De essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft zijn veel te weinig aanwezig. De kans is zeer groot dat het jojo effect optreedt. En tevens is koolhydraat vrij eten zeer moeilijk vol te houden. Na enkele dagen tot een paar weken vallen de meeste mensen weer terug in hun oude voedingspatroon.

2 gedachten over “De gevaren van een koolhydraatarm dieet”

  1. Ik vind dit een onzinnig artikel. Een koolhydraatarm dieet werkt namelijk heel goed. Althans, mij heeft het in 2015 geholpen om 24 kilo lichter te worden in een jaar tijd. En nog altijd ben ik goed op gewicht.
    Natuurlijk moet je ermee uitkijken dat je het niet overdrijft. Helemaal geen koolhydraten is inderdaad slecht, maar ook helemaal niet het doel van een koolhydraatarm dieet. Je moet juist weten welke koolhydraten je moet minderen.

    1. Hallo Sabine, Bedankt voor je reactie. Het is ook niet dat ik het helemaal somber in zie. Ik wil alleen waarschuwen voor de gevolgen.

Reacties zijn gesloten.