Zwanger en ketodieet
Gezonde voeding Ketogeen dieet

Het ketodieet en zwangerschap?

We spraken eerder vol lof over het keto dieet. Het is een dieet dat momenteel erg populair is en waarmee je in korte tijd effect kunt behalen.

Het ketodieet is een zwaar dieet. Je beperkt de inname van het aantal koolhydraten tot een vast minimum per dag (20 gram) en mag daar niet overheen. In plaats daarvan eet je eiwitten en vooral vetten. Op die manier worden er in je lichaam ketonen aangemaakt. Deze ketonen dienen als nieuwe energie om verbrand te worden.

Dat moet wel, want het ontbreekt in je lichaam aan koolhydraten.

Maar als je zwanger bent, is het keto dieet geen goed idee. In dit artikel leggen we je uit waarom.

 

Ketogeen is zwaar

Het ketogeen dieet is een extreem zwaar dieet. Je lichaam gaat inwendig flink op de schop. Dat heeft veel gevolgen, onder andere voor je hormonen. Om die reden is het al niet handig om als zwangere vrouw een keto dieet te volgen.

Los van het feit dat je hormonen gaan veranderen, krijg je ook essentiële voedingsstoffen voor je ongeboren vrucht niet binnen. Je eet vooral vetten en bent voortdurend bezig om koolhydraten te beperken. Je kind heeft juist bepaalde koolhydraten wel nodig en bij lange na niet genoeg aan de maximale 20 gram die je per dag mag binnenkrijgen.

 

Koolhydraatarm dieet is al twijfelachtig

Er zijn vrouwen die een koolhydraatarm dieet volgen bij hun zwangerschap. Op zich hoeft dat niet verkeerd te zijn, maar je moet er dan ook heel goed op letten dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt voor je kindje.

Ook binnen het koolhydraatarm dieet verleg je de inname van je calorieën. In plaats van koolhydraten zal je bij een koolhydraatarm dieet vooral eiwitten eten (waar je bij een keto dieet vooral vetten eet). Die eiwitten hebben als voordeel dat ze niet opgeslagen kunnen worden als vet (energie), maar als nadeel dat ze niet alle bouwstoffen leveren die een lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Laat staan een lichaam waarin een kindje aan het groeien is.

Een koolhydraatarm dieet volgen zonder precies te weten wat dat inhoudt en wat dat met je lichaam doet is dan ook zeer twijfelachtig.

 

Wat dan wel?

Wat blijft er dan voor optie over als je beter geen keto dieet en ook geen koolhydraatarm dieet kunt volgen tijdens je zwangerschap?

Vraag je eerst af of het nodig is om af te gaan vallen. Is je zwangerschap daar het juiste moment voor? Na je zwangerschap kun je ook beginnen, zodra je hersteld bent, maar je zal geen schade aan je kindje toe kunnen brengen.

Wil je echt nu gaan afvallen, bijvoorbeeld omdat je dusdanig overgewicht hebt dat het ook niet gezond is voor je baby? Dan is het altijd aan te bevelen om in gesprek te gaan met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een diëtiste. De diëtist kan je helpen aan een gezonde levensstijl, bijvoorbeeld door een weekmenu voor je samen te stellen. In dat weekmenu zal dan een overzicht staan van wat je mag eten tijdens je zwangerschap, zonder dat jij of je kindje iets tekort komt.

 

Maak een plan voor na je zwangerschap

Maar mocht het allemaal niet zo’n haast hebben, dan is het advies toch echt om nu van je zwangerschap te genieten en het afvallen op te sparen voor later. Wil je toch het gevoel hebben dat je er nu al aan bezig bent? Maak dan alvast een overzicht van gezonde recepten en gerechten, die je eventueel in een weekmenu op kan nemen. Op die manier ben je al wel bewust aan het worden van het feit dat je af gaat vallen, maar hoef je nog niet daadwerkelijk iets te ondernemen. En vergeet vooral niet van je zwangerschap te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *