Ketogeen dieet Koolhydraatarm

Het ketogeen dieet spreekt vetmassa direct aan

Het ketodieet, wat houdt dat nu precies in? En wat mag je niet en wel eten bij een dergelijk dieet? In dit artikel geven we je het antwoord op al die vragen. Zo kom jij erachter of het keto dieet iets voor jou kan betekenen.

 

Het keto dieet

Het keto dieet, de afkorting van ketogeen dieet, is een dieet waarbij je geen koolhydraten mag eten, maar wel eiwitten, groenten en vetten. Het doel is dat je lichaam dan stopt met het verbranden van koolhydraten en eiwitten, maar start aan het verbranden van je vetreserves. Daardoor val je af.

Volgens van het keto dieet beschouwen het vaak als een extremere, strengere vorm van het koolhydraatarme dieet (waarbij je vooral let op het minderen met enkelvoudige koolhydraten).

 

Ketose

Het doel van het ketogeen dieet is om in ketose te raken. Ketose maakt deel uit van je metabolisme (lees: stofwisseling). Wanneer je in ketose bent, zijn de koolhydraten en eiwitten op. Je lichaam wordt dus gedwongen om een beroep te doen op je eerder opgeslagen vetmassa om aan energie te komen!

In eerste instantie zal het jongste vet – dat je net hebt binnen gekregen door je voeding – worden verbruikt, maar al vrij snel zal het eerder opgehoopte oude vet worden aangeboord om te verbranden. Het gevolg is dat je vet verbrand, verliest en dus afvalt.

 

Wist je dat het principe van ketose veel voorkomt bij diabetici en zwangere vrouwen? Het is dan vaak niet de bedoeling dat ze afvallen of in ketose raken, maar gebeurt toch vanwege hun dieet.

 

Werkt het?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of het dieet op deze manier echt werkt. Het antwoord is: ja. Gebruikers van het ketogeen dieet geven aan dat het ketodieet goed werkt en hen optimaal helpt om hun streefgewicht te bereiken.

De weg er naar toe kan echter wel verschillend zijn. Er zijn gebruikers die klagen over bijverschijnselen, zoals:

 • een stinkende adem
 • behoorlijke hoofdpijn
 • overmatig transpireren

Het kan zijn dat de “koolhydraatarme griep” hier een rol bij speelt. Die doet zich namelijk voor als het lichaam “af moet kicken” van overmatige suikers.

 

Verboden tijdens het ketogeen dieet

Als je een ketogeen dieet volgt, mag je – net als bij een koolhydraatarm dieet – geen  brood, aardappelen, ontbijtgranen, pasta en aardappelen. Ook rijst is uit den bozen. Naast deze typische producten mag je ook geen fruit eten. Dat is anders dan bij een koolhydraatarm dieet.

De lijst is echter nog niet klaar, want ook veel groenten mag je absoluut niet nuttigen: linzen, maïs, knolselderij, zoete aardappel, doperwten, artisjokken, rode bieten, spruiten, kidney bonen, pompoen, wortels, sugar snaps, witte bonan en sojabonen.

 

Wat mag je wel eten bij het ketose dieet?

Om kort te gaan mag je drie zaken wel eten bij een keto dieet: eiwit- en vetrijke producten (let er wel op dat het om goede vetten gaat!) en groenten (die niet op de verboden lijst staan).

Het onderscheid in wat je wel en niet mag eten wordt gebaseerd op de zetmelen in de producten. Hoe meer zetmelen erin zitten, hoe makkelijker je er dikker van wordt. De producten die je dus mag eten bevatten weinig zetmelen. Hieronder een praktische lijst van wat je wél mag eten tijdens het keto dieet:

 • Broccoli
 • Asperges
 • Vlees
 • Spinazie
 • Sla
 • Komkommer
 • Paprika
 • Vis, zoals zalm, haring en paling
 • Eieren
 • Olijfolie
 • Avocado
 • Noten, zoals amandelen, hazelnoten, macadamia noten, pinda’s (ongezouten) en walnoten

 

Dat wordt lastig koken…

Een vrij beperkte lijst van wat je wel mag eten tijdens het keto dieet. Gelukkig is het bij de meeste mensen maar van korte duur, want de kilo’s vliegen er in enkele weken al vanaf. Je kunt naar verloop van tijd makkelijk weer terug stappen naar een koolhydraatarm dieet, waarbij je meer mag eten.

Toch is het mogelijk om ketoproof te koken. Er zijn langzaamaan steeds meer kookboeken op de markt die het ketogeen dieet vorm geven, zoals De Keto Revolutie van gezondheidsgoeroe Mitchell van Duuren. Hier haal je genoeg recepten en weekmenu’s uit om het keto dieet op de juiste manier te volgen.

 

Conclusie

De enige manier om met overtollig vet af te rekenen is door het direct aan te spreken. Dat is wat een ketogeen dieet doet door de toevoer van koolhydraten stop te zetten en het lichaam te dwingen vetmassa aan te gaan boren. Wanneer je echt helemaal klaar bent met je huidige gewicht en bereid bent te investeren in jezelf, raden we je het ketogeen dieet zeker aan.