Nieuws

Waarom is het zo moeilijk om af te vallen?

Hoe komt het toch dat er zo veel mensen te zwaar zijn, en waarom is het schijnbaar zo moeilijk om inderdaad af te vallen? Heb je je wel eens afgevraagd, waarom het je niet lukt om die overtollige kilo´s kwijt te raken, terwijl je het toch zo graag zou willen? Komt het omdat je verslaafd bent aan eten? Of is het omdat je niet actief genoeg bent?

De risico’s van Overgewicht

Heel veel mensen begrijpen eenvoudigweg niet hoe gevaarlijk het nou echt is om te zwaar te zijn. Als je gaat kijken naar de meest voorkomende reden om af te vallen, is het voor velen toch het feit dat ze er beter uit willen zien, of zich aantrekkelijker willen voelen. En ook al kunnen dat inderdaad de redenen zijn om wat aan je gewicht te doen, het is eigenlijk veel belangrijker dat je af wilt vallen omdat je begrijpt hoe belangrijk het is voor je gezondheid, om een goede BMI te hebben.

Overgewicht kan een heel scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken en vele studies hebben al duidelijk aangetoond dat het reduceren van overgewicht je gezondheid zal verbeteren en je leven verlengt. Als men echt zou begrijpen hoe slecht overgewicht is voor je gezondheid, zou het misschien makkelijker zijn om er echt iets aan te doen.

Mensen Willen Geen Gezonde Levensstijl Aannemen

Het volgen van een dieet, of “op dieet gaan” heeft helaas nog een heel erg negatieve klank. Mensen denken te moeten af zien, als ze gewicht willen verliezen, of denken dat ze niets lekkers meer mogen eten, omdat ze aan de lijn willen doen. Een dieet wordt dan ook vaak gezien als iets van tijdelijke aard, een ongelukkige periode waar men door heen moet om de overtollige kilootjes kwijt te raken.

Maar de enige manier om een gezond gewicht te behouden, is om je gehele levensstijl zo aan te passen, dat een normaal gewicht gewoon deel gaat uitmaken van je leven. Je moet niet continue het gevoel hebben af te moeten zien om op dat streefgewicht te blijven.

Verkeerde Informatie

Het is helaas nog steeds zo dat veel mensen niet goed weten hoe ze nou precies af moeten vallen, en veel business mensen springen daar handig op in. Er wordt gebruik gemaakt van die onwetendheid, en van het feit dat mensen nou eenmaal graag hun doel bereiken. Dit verklaart dan ook meteen waarom er zoveel dieten zijn die snelle resultaten garanderen. We willen nou eenmaal graag snel afvallen, zodat we ook weer “snel met ons leven door kunnen gaan”.

Natuurlijk is het mogelijk om snel af te vallen, mensen kunnen het vaak wel op brengen om een paar weken, of zelfs een paar maanden, af te zien om die kilo´s kwijt te raken, maar die “ongelukkige periode” moet natuurlijk niet te lang duren.

Een gezond dieet dat garandeert dat je iedere 2 weken een halve kilo kwijtraakt is natuurlijk nooit succesvol te promoten, want mensen zullen al snel hun neus optrekken en denken, “1 kilo per maand is mij te langzaam!”.

Het lijkt veel makkelijker om een korte tijd tot het uiterste te gaan, ook al betekent dat uiteindelijk dat we het overgewicht er net zo makkelijk weer bij krijgen.

Men Heeft Niet in de Gaten Wat Men Eet

Een ander punt waarom het zo moeilijk kan zijn om een gezond gewicht vast te houden, is omdat men gewoon niet in de gaten heeft, wat er over de hele dag naar binnen gewerkt wordt. Heel veel mensen zouden er goed aan doen om een eetdagboek bij te houden, en precies op te schrijven wat men nou precies eet, wanneer en waarom.

Een beter inzicht in het aantal calorieën per dag en de voedingsstoffen die men eet, kan echt een goed startpunt zijn om kleine veranderingen te maken, die helpen op een gezond gewicht te komen, en te blijven.