Als je de gist infectie Candida hebt, kun je er verstandig aan doen onder begeleiding van je huisarts een candida dieet te volgen, terwijl je ook de juiste medicijnen toegediend krijgt om de infectie onder controle te houden en bestrijden.
Candida albicans is een gist dat normaal verblijft in het lichaam in het spijsverteringskanaal en de vagina. Het niveau van de gist cellen worden in toom gehouden door het immuunsysteem en goede pro biotische bacteriën in het lichaam.
Als deze pro biotische bacteriën worden gedood door antibiotica of als het immuunsysteem verzwakt raakt, kan het Candida gist ongecontroleerd gaan groeien, met allerlei locale infecties tot gevolg, zoals huidinfecties, vaginale schimmelinfecties en mondschimmel.
Vooral mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met kanker of AIDS, kunnen wijdverbreide Candida-infectie ontwikkelen, of zelfs een ernstige medische aandoening, de zogenaamde systemische candidiasis ontwikkelen.
Sommige alternatieve genezers geloven dat het uitbreken van de candida albicans gist in de darmen verantwoordelijk is voor een gist syndroom dat resulteert in symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, sinus congestie, depressie, slechte geheugen en concentratie problemen, als wel het voortdurend hunkeren naar snoepjes, dus vooral mensen met een suikerverslaving kunnen in een soort spiraal raken naar beneden.
De overmaat van het Candida gist in de darmen wordt dan gedacht de darmwand binnen te dringen, waardoor gisten en andere ongewenste deeltjes worden geabsorbeerd in het lichaam. De geabsorbeerde gist deeltjes zullen dan het immuunsysteem activeren, wat resulteert in een allergische overgevoeligheid voor Candida.
Dit gist syndroom, onderzocht door William Crook, MD, in zijn in 1983 verschenen boek, The Yeast Connection, wordt beschouwd als zeer controversieel. De meeste conventionele artsen denken dat dit syndroom te vaak wordt genoemd in holistische praktijk en ze zijn het dan ook vaak oneens met de geldigheid van de diagnose.
Het gebruik van orale anticonceptiva, steroïden, maagzuurremmers, verschillende medicijnen, of frequent of langdurig gebruik van antibiotica kan de schimmelinfectie laten opbloeien, maar ook het eten van een dieet met veel suiker, de zwangerschap, roken, voedselallergieën, voeding en diabetes kunnen hier een invloed hebben.
Natuurlijk is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat me je symptomen zodat die een geschikt behandelingsplan kan opstellen, maar je kan zelf ook het een en ander doen om je symptomen te bestrijden met behulp van een speciaal Candida Dieet. Dit dieet heeft er al in veel gevallen voor gezorgd, dat de symptomen minder werden, en het zal zeker kunnen helpen om toekomstige problemen te voorkomen.
Het Candida dieet is vooral gebaseerd op het vermijden van suiker in je dieet, maar er zijn nog een aantal richtlijnen die je moet volgen om grotere kans van slagen te hebben.
Ik heb candida en ben met behulp van de dokter afgevallen. Hij heeft me doorverwezen naar een dietiste.
Dat is ook heel verstandig, Charlotte. Ik raad iedereen met problemen aan om eerst de huisarts te raadplegen en niet zelf op onderzoek uit te gaan. Een diëtiste is gediplomeerd in dit soort zaken.